Västerbotten Experience

Med smak av Västerbotten

Flertalet personer sitter på en restaurang
På den familjeägda restaurangen Harriets i Umeå står gästen i fokus och lokala råvaror på bordet. Restaurangens löfte till sina gäster är ”en helhetsupplevelse som ger mersmak”.

Sedan maj 2015 drivs Harriets av Erica och Linus Lagerqvist. Restaurangen har fått sitt namn efter Ericas mormor – en kvinna med stort matlagningsintresse och en alldeles särskild förmåga att sprida trivsel och glädje omkring sig. Egenskaper som uppenbart har gått i arv.

– Mormor uppskattade alltid god mat och bjöd ofta hem både släktingar och vänner på en bit mat, gärna i kombination med ett glas rött eller en gyllengul öl. Hon var en väldigt viktig person för mig och genom Harriets lever hon vidare på många olika sätt, menar Erica.

En satsning på det lokala och familjära

Ledorden för Harriets är personligt, välkomnade och familjärt, och förhoppningen är att gästerna ska känna sig lika väl omhändertagna som de som en gång i tiden besökte Ericas mormor.

– Vår vision när vi startade upp Harriets var att vi skulle satsa på det lokala och det familjära och att gästerna skulle känna av den stämningen. Vi vill att gästen ska vilja komma tillbaka till oss flera gånger för att njuta av en fin upplevelse med mat och dryck i centrum. Här vill vi skapa en helhetsupplevelse som ger mersmak, säger Erica.

I restaurangens kök lagas mat som bygger på rena och enkla smaker med stort inslag av råvaror från producenter i närområdet. För den som är nyfiken på vad som är en genuin lokal matupplevelse finns en speciellt utformad Västerbotten Experience meny – smaken av Västerbotten i fem serveringar.

Förutom god mat och dryck menar Erica att det Harriets ska ge gästerna är tillfälle att få sätta sig ner och möta en plats som andas Västerbotten på många sätt.

– Bakom maten och råvarorna finns många spännande små historier och anekdoter från regionen som vi gärna delar med oss av till våra restaurangbesökare. Det är en viktig del av själva upplevelsen, och det är också värdefullt för oss att få ha den dialogen med besökarna.

Givande samarbeten

Förutom att skapa unika upplevelser är fokuset på lokala matproducenter en viktig del av restaurangens hållbarhetsarbete.

– Att samarbeta med producenter och andra verksamheter i regionen stärker besöksnäringen och det är viktigt att vi alla är med och lyfter varandra. Förutom att vi prioriterar lokalt när det kommer till den meny vi presenterar i restaurangen, så vill vi även ta ett socialt hållbart ansvar för att främja regionen vi verkar i. Vi känner att det är viktigt att vi hjälper varandra inom regionen för att bidra till en ökad medvetenhet av de fantastiska produkter som regionen kan visa upp, berättar Erica.

Som exempel på lokala samarbeten nämner Erica att Harriets köper chark från Åbrånet utanför Nordmaling, fisk från Västerbottens Fisk och lokalt skapad choklad från Vintage Plantations i Umeå. Utöver det samarbetar de med idrottsföreningar och andra aktörer för att värna om det lokala.

– Jag och min man arbetar kontinuerligt mot att finna fler spännande samarbeten med lokala leverantörer och ambitionen är att ta med personalen och besöka dem för att skapa en djupare förståelse från båda håll.

Två personer ler mot varandra
Harriets drivs av makarna Erica & Linus Lagerqvist

En värdefull gemenskap

Just den starka gemenskapen och viljan att utvecklas tillsammans i regionen är enligt Erica det som kännetecknar de företag som samverkar inom ramen för Västerbotten Experience. Hon berättar att de känner stolthet över att förknippas med andra aktörer som brinner för samma sak.

– Vi får massor av inspiration och glädje från att samverka med andra VX-företag – och bara det är värt mycket. Men att vara en del av Västerbotten Experience innebär också synlighet där besökare kan få upp ögonen för nya verksamheter vilket gör att man sätts på kartan, menar Erica innan hon avslutar:

– Men framför allt är det är otroligt värdefullt att vara med i ett sammanhang med likasinnade som alla har gemensamma intressen med upplevelser i fokus. Styrkan med Västerbotten Experience är just det – den gemenskap som alla aktörer är med och bidrar till, både gentemot varandra och för allas våra besökare!

Fler sanna historier

Rulla till toppen
Scroll to Top