Västerbotten Experience

Hästgården med det lilla extra

Islandshästar i en hage
Islandshästarna på Horses of Taiga
Floriane Colonnier, grundare av Horses of Taiga, är en naturmänniska ut i fingerspetsarna. Med stor erfarenhet av hästhållning och guidade turer i bagaget lever hon idag sin dröm – i symbios med djur och natur i vilda, vackra Västerbotten.

Floriane Colonnier, även kallad Flo, började rida i sitt hemland Frankrike redan som sexåring. Hon visade tidigt en fallenhet för hästhållning när hon i sina tonår fick jobb som hästskötare på en berömd nöjespark.

– I slutändan är det hästar som ligger mig närmst om hjärtat. Och att få visa människor det underbara och fina med att vandra i skog och natur, säger hon.

Sedan ungdomstiden har Flo inte bara arbetat med hästar, utan även slädhundar och professionellt guidade turer i flera olika länder. Men det var inte förrän hon fick arbete som guide på Island som hon upptäckte islandshästen – ett möte som kom att prägla hela hennes liv.

Drömprojektet Horses of Taiga 

Från Island gick Flo’s resa så småningom vidare till det lilla samhället Svansele, beläget precis intill Skellefteälvens norra strand. En av många platser dit människor söker sig för att uppleva vildmarken i ett ursprungligt taigalandskap.

Hästarna på gården betraktas som familj och sköts med stor omsorg. Här är det alltid den enskilda hästens behov som står i fokus vilket resulterat i hästar som är starka, friska och smidiga.

– Här har jag fått möjlighet att kombinera mina största intressen i livet; islandshästar och guidade turer. För mig är det att leva min dröm, säger Flo.

Vidare menar hon att styrkan i verksamheten bottnar i en stor respekt för både islandshästarna och Västerbottens natur och kultur. Flo lovar varje ny besökare på Horses of Taiga ett äventyr utöver det vanliga där de ges en möjlighet till att vara en del av något större.

– Det är viktigt att gästerna lär känna trakten vi rider i, får en inblick och förståelse i hur vi kan skydda och bevara den och att de får en upplevelse som är en tydlig del av något större. Hos oss är det viktiga att ha kul på hästryggen samtidigt som vi påvisar vikten av respekt för hästarna och omgivningen.

För att optimera upplevelsen på turerna och undvika onödigt slitage på naturen är grupperna aldrig större än fem personer. Flo lever efter principen om att värna om det egna och det som finns runt omkring. Hon visar stolt upp Västerbotten, från den samiska kulturen till det lokala norrländska köket, med ett tydligt mål i sikte – ökad kunskap och kännedom om trakten.

För de som reser långt och väljer tåg som färdmedel erbjuds en gratis ridtur, eftersom det är det miljövänligaste alternativet. Flo anser att det är de små sakerna som gör skillnad.

– Vi klimatkompenserar även inrikesflyg för de som väljer den vägen. På turerna passar vi alltid på att plocka upp skräp i hela området där vi rider.

Tre personer på varsin häst rider bland lövträd, granar och grönska
Islandshästarna på Horses of Taiga

Västerbotten Experience – ett steg i rätt riktning

Att bli en del av Västerbotten Experience har varit en viktig del i Horses of Taigas långsiktiga strategi att arbeta med hållbarhet som utvecklingsverktyg. Flo hoppas att fler företag ska följa deras exempel.

– VX är ett trevligt gäng av företag som bryr sig om och som vill göra rätt! Jag hoppas att fler och fler ska vilja hänga med på resan för ett mer hållbart Västerbotten.

Flo och hennes kollegor planerar att fortsätta arbeta på samma sätt i fortsättningen. Men det betyder inte att de tänker slå sig till ro – tvärtom.

– Västerbotten Experience var för oss ett bra första steg. I början av 2021 blev Horses of Taiga hållbarhetsmärkt Nature’s Best Sweden. Planen framåt är att samarbeta med fler likasinnade företag för att erbjuda gästerna en ännu bättre upplevelse.

Fler sanna historier

Rulla till toppen
Scroll to Top