Västerbotten Experience

En vacker vinterdag till fjälls och ett gäng med träkåsor
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Tunet

Fjällminnen året runt

Tunet är en VX-anläggning som ligger mitt i byn Hemavan. Med hjärtat för lokalsamhället öppnar Tunet dörren för alla de som vill kombinera frisk luft och vackra vyer med ett medvetet, hållbart tänk. Här har fjällminnen skapats i generationer för olika typer av grupper, med fokus på både företag och privatpersoner. 

Sedan 2021 ingår Tunet i AM Group, en familjeägd koncern med rötter från Västerbottens inland. På Tunet finns allt som behövs för en vistelse som andas hållbar besöksnäring, oavsett årstid. 

– För oss handlar hållbar besöksnäring till stor del om hur vi förhåller oss mot den natur och plats vi är på. Vi känner också ett stort engagemang och ansvar i att stötta lokalt. Ingen besöksnäring skulle fungera om inte lokalsamhället gör det. Det är en så kallad ”win-win” situation, säger Jenny Hultdin Forslund, delägare på Tunet. 

Alla guider som jobbar med Tunets grupper bor och lever i Hemavan området. Detta ger dem en stark lokalkännedom och de har ett genuint intresse för platsen. Jenny fortsätter: 

– Gemensamt för våra guider är att de älskar ute mer än inne. Alla brinner för sitt jobb och har sitt unika arbetssätt. Anton som guidar toppturer kan exempelvis det mesta om snökvalitet och lavinsäkerhet.  

Fokusområden för Tunet handlar om säkerhet och trygghet vid guidade turer, god arbetsmiljö och avfallshantering. Och att sprida medvetenhet och kunskap vidare till andra. Nya satsningar planeras noga för att skapa bästa möjliga förutsättningar framåt. 

Vad skulle du säga är styrkan med initiativet Västerbotten Experience? 

– Det är ett nätverk av företag som i slutändan vill samma sak, även om det såklart finns olika sätt att positionera sig i det. Vi är inte på något sätt perfekta, men vi vill hela tiden lite mer och tittar på hur vi kan bli bättre i framtiden.   

Ett förbättringsområde menar Jenny handlar om energiförbrukningen för anläggningen som helhet. Samt att vara öppen för mer miljövänliga transportalternativ, för exempelvis skotrar. 

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top