Västerbotten Experience

Två personer står på en äng bland kor. Träd och en sjö i bakgrunden.
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Svedjan Ost

Gårdsmejeri i norra Västerbotten

Pär och Johannas prisbelönta gårdsost hittas oftast i delikatessbutiker runt om i landet. Framförallt är det i mötet med paret som det blir självklart att det här med ost handlar om kärlek – till platsen, processen och produkten.

– Man kanske kan säga att vi kondenserat ner våra liv — allt vi vet och vad vi står för; det vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden, i en ost, säger Johanna. 

Pär och Johanna Hellströms gårdsmejeri Svedjan ost ligger fint beläget vid sjön Storkågeträsket i norra Västerbotten. Johanna sköter om korna och mjölkningen och Pär är den som förädlar mjölken i gårdsmejeriet.  

Det var på en studieresa till södra Frankrikes Toulouse som de inspirerades av det franska gårdslivet. Så pass mycket att de där och då bestämde sig för att det var precis så de ville leva.  

– Det franska sättet att vårda sin osttradition kändes självklar och dessutom direkt överförbart till våra naturliga förutsättningar långt upp i norr, säger Pär. 

Johanna fyller i: 

– Fransk landsbygdskänsla kändes så rätt. Därför har vi renoverat den lagård som inrymmer vårt gårdsmejeri på så vis att utvändigt ser den ut som förr – svensk landsbygd, medan den invändigt är mycket modern och ändamålsenlig. Här tar vi nu hand om mjölken och följer dess förvandling till ost. Det är en häftig känsla 

Idag är Pär och Johanna ett tvättäkta jordbrukarpar som varje dag får vakna upp till utsikten av ett levande kulturlandskap. På gården anordnas ibland också kulturevenemang med musik och teater av olika slag.  

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top