Västerbotten Experience

En person på kanottur i solnedgången
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Stalo Äventyr

Guidade upplevelser på naturens villkor

Stalo Äventyrs fyndiga slogan är uttrycket ”Vilken tur vi har”. Sedan 2006 erbjuder de en rad olika aktiviteter – och turer – med cykel och kajak, i vatten och till fots. Ägarparet Nils och Helena Åslunds egen bas är Saxnäs och de älskar att få ta med gäster på sina turer, men ”tur” har också en annan betydelse för Nils:

– Vi har sådan tur som får bo här och kan leva så här. Sverige är ett fantastiskt land både i fråga om natur och kultur. Här lever vi fritt och får tycka vad vi vill. Det är en ynnest att få ha det så.

 Den känslan vill de också förmedla till sina gäster och lägger stort fokus på att inspirera och förmedla kunskap.

 – Vi är helt övertygade om att om kunskapen om djur och natur ökar så blir upplevelsen och respekten större. Ta till exempel vår Fjällrävstur. Den ger besökare en inblick i hur sårbart ett svenskt däggdjur kan vara och vad som krävs för att den ska kunna finnas kvar i vår ansträngda natur, förklarar Nils.

 Utmaningen med att driva en småskalig verksamhet på naturens villkor är att kombinera det med affärsmässighet. När naturen sätter spelreglerna, ibland med onödigt kort varsel vad gäller väder och vind, kan det bli knepigt och Nils och Helena tycker att det är svårt att balansera bokningar med alla de möjligheter och begränsningar som naturen bjuder på. De jobbar nu med att förlänga säsongen och kunna ta emot gäster under en större del av året. En annan del i det långsiktiga arbetet är att minska transporterna och helt enkelt att förflytta sig mindre.  

 – Vi vill ju att våra gäster ska få ha turen att gå med på våra turer under lång tid framåt. Då gäller det att ta hand om vårt natur och vara rädd om den!

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top