Västerbotten Experience

Sommar och kanot på Norrbyskärs museum
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Norrbyskärs Museum

En perfekt sommarutflykt för stora och små

Bara 39 kilometer söder om Umeå hittar ni skärgårdsidyllen Norrbyskär. En kort färjetur på 15 minuter och du kan ta del av upplevelser i en unik skärgårdsmiljö. Mat, musik, konst, hantverk, guidade turer och barnaktiviteter – här finns något för alla.

Upptäck Norrbyskär med mobilapplikationen ”Charged Utopia”. Vandra runt på Norrbyskär och upplev dess sågverksepok i form av poesi, politiska reflektioner och historiska förnimmelser. Sex olika stationer är utplacerade runt om på ön och de är synliga med hjälp av gps-teknik på en karta som finns i mobil appen ”Charged Utopia”. När man närmar sig en station börjar en röst att berätta om platsens historia, praktiskt såväl som politiskt. 

Häng med på en guidad tur och lev er tillbaka till Norrbyskärs storhetstid då Europas största sågverk blomstrade och Frans Kempe skapade ett unikt mönstersamhälle. Historietimmen är en kombinerad guidad tur i museet och en tågtur runt ön. Ett populärt alternativ för dig som vill ta del av historien kring ”skären som var världen” men också uppleva den unika kulturmiljö som finns kvar på öarna. 

Besök museet som berättar om öns unika historia. Konsthallen rymmer varje år utställningar från såväl etablerade som lokala konstnärer. I Hantverksbutiken hittar du allt från keramik och handmålade ljus till disktrasor med norrländsk dialekt. 

Lilla Norrbyskär erbjuder extra roligt särskilt för de små familjemedlemmarna. I lekparken Barnen Norrbyskär kan barnen utforska en skala av ön som det såg ut på 1920-talet. Gulliga småhus, rutschkana, klätterlabyrint för den äventyrliga och pysselrum för den kreativa. Innan du vet ordet av, har du lärt dig massor om historien på ett lekfullt sätt. 

Boka en picknickkorg och njut av godsakerna i naturen. Eller njut av en fika i en familjär välkomnande miljö. Hela menyn med lunch, middag eller fika finns som Take away och kan levereras med Norrbyskärsfärjan. 

Väl här kan ni välja mellan flera upplevelser.  

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top