Västerbotten Experience

Kvarkenfisk på sommaren
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Kvarkenfisk

Fiskekrogen vid havet

Från havets djup till reningsverk och solenergi. Ja, Gunnar Asplunds företag Kvarken fisk – med en uppskattad restaurang som kronan på verket – handlar om mycket mer än bara fisk.

– Det gäller att se om sitt hus om man vill driva företag under lång tid. Då gäller det att hålla koll på utgifterna. Kan jag minska kostnaderna samtidigt som jag gör nytta för miljön så gör jag ju självklart det, säger Gunnar med en självklarhet i rösten. 

Vad tänker du om alla som inte försöker minska sin förbrukning och klimatpåverkan? 

– Vår tid på jorden är kort, så gör vad du kan. 

Den stora investeringen gjordes 2022 då han installerade solceller på taket till hela anläggningen. Solcellerna står nu för ca 70% av all den energi som företaget förbrukar. Och på den stora bilparkeringen finns flera laddstolpar för elbilar. I takt med att elbilsanvändningen ökar så ser han det som en konkurrensfördel att kunna erbjuda laddstolpar på en plats utanför centralorterna.  

– När vi beställde solcellerna var det huvudsakligen för att minska klimatpåverkan, men med de stigande elpriskostnaderna blir det även en ekonomisk förtjänst. 

Men det tar inte slut där. Kvarken fisk har gått ihop med byborna och installerat ett minireningsverk. En större nedgrävd tank fördelar avloppsvattnet till reningsverket i en jämn ström under dygnet. Det är bra för att minska överbelastningen på reningsverket, och därmed öka effektiviteten i reningen. 

Gunnar är både glad och stolt över sina investeringar, och ser att de redan har börjat löna sig. 

Och fisken då, hur går det med den?  

– Vi fångar all fisk själva, ibland samarbetar vi med kollegor här omkring och längre norr- och österut. När vi har räkor och havskräftor på menyn så köper vi in miljömärkta. Det småskaliga kustfisket är skonsamt mot miljön och så får ju våra gäster ofta pinfärsk fisk på tallriken, avslutar Gunnar stolt. 

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top