Västerbotten Experience

Gamla Salteriet Terass
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Gamla Salteriet

Vildfångad fisk i fiskarens egen gårdsbutik

Fiskförädling och gårdsbutik i Byvikens fiskehamn Obbola. Traditionellt, småskaligt fiske med gamla anor. Råvaran förädlas på hantverksmässigt vis.

Lokalerna användes på 40- och 50-talet som salteri för strömming. På den tiden fanns många fiskare i samhället och fångsten var stor. Strömmingen saltades in i stora trätunnor för att sen förpackas i plåtburkar. Det var främst kvinnorna från byn som arbetare i salteriet.  

Idag är det endast en liten del av strömmingen som saltas in. Men lokalerna används som beredningslokaler för Gamla Salteriet. Genom verksamheten kan Obbolas fisketraditioner leva vidare. Båtarna och redskapen är modernare, men metoderna är de samma. Fiskarna som förädlas är sik, abborre, strömming och lax och fångas i närområdet i norra Kvarken. All fisk är vildfångad och Gamla Salteriet hanterar ingen odlad fisk alls. 

Fisket varierar med årstiderna och butiken har öppet från vår till höst. På sommaren säljs även färdiga förpackade fiskrätter och smörgåsar som kas tas med hem eller ätas på bryggan. 

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top