En central del av deras hållbarhetsarbete handlar om att effektivisera energianvändningen och minimera koldioxidutsläppet. Stora Hotellet använder förnybar el och har infört komposteringstjänster i källaren, där avfallet omvandlas till biogas.
Blå Huset, som inkluderar Gotthards krog och Kulturbageriet, arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan. Ett tydligt exempel på detta är Gotthards krog, som har en egen grönsaksodling intill Umeälven och är nästintill självförsörjande på grönsaker. Dessutom är restaurangen en av få KRAV-certifierade restauranger i Umeå, vilket innebär höga standarder för miljö, djuromsorg och socialt ansvar.
Blå Huset har också åtagit sig att delta i Umeå klimatfärdplan, ett initiativ för att främja hållbar utveckling i regionen. Detta innebär att de kontinuerligt delar information om sina hållbarhetsinsatser, deltar i lärandeaktiviteter och arbetar för att minska sina utsläpp inom områden som transporter, konsumtion och matsvinn. De prioriterar hållbara godstransporter, använder mindre plast och konsumerar klimatsmart mat.