Västerbotten Experience

Stora Fjäderägg, fyr i solnedgång | Foto: Albin Holmgren
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

STF Stora Fjäderägg

Historisk mark och extraordinär natur

Stora Fjäderägg är historisk mark och ett av många spännande och intressanta besöksmål som bjuder på extraordinära naturupplevelser i Västerbotten. Det är bara att välja.

Vandrarhem på en gammal fyrplats nordost om Holmön i Norra Kvarken. Vandrarhemmet är inrymt i öns fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda granne. 

På Stora Fjäderägg lever du med havet runt omkring dig alla dygnets timmar. Här kan du följa fartygens färd från Bottenhavet upp i Bottniska viken, ströva över ljunghedar och solvarma klapperstensfält, leta strandfynd, förundra dig över labyrinter, kompassrosor och hundraåriga hyddbottnar. Den morgontidige kan upptäcka säl på grynnorna ute till havs eller vara med när ornitologerna ringmärker fågel.

Stora Fjäderägg var centrum för fiskets och säljaktens folk på fiskegrunden. Här möttes under medeltiden fiskelag från Västerbotten och Österbotten, Gävlefiskare och fiskarlappar i kamp om glänsande strömmingsskördar runt Fjäderägg, på Storgrundet och på Mikkelsgrundet. Hyddbottnar, labyrinter, kompassrosor, gistvallar, fiskestugor och grunden efter ett fiskarkapell vittnar om en vital och särpräglad jakt- och fiskekultur.

Fyren på Stora Fjäderägg uppfördes 1851 och i dag kan besökarna stanna en natt eller två i vandrarhemmet i öns fyrvaktarlänga. Här kan man uppleva Bottenvikens ljusa sommarnätter, fantisera om livet på fyrplatsen i en gången tid, utforska öns sevärdheter och, på sensommaren, ta del av verksamheten vid fågelstationen i fyrmästarbostaden.

Varför inte börja hela äventyret kan med en seglingsresa ut med gaffelriggaren Holmöslupen?

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top