Västerbotten Experience

En färgglad bar och bartender
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Facit bar

Svenska cocktails och svensk husmanskost

Finns ingen citron? Nej, Facit bar är först ut i världen med att bara arbeta med svenska råvaror. Inredningen tyder på att man tagit inspiration från det svenska folkhemmet på Östermalm med väggar som pryds av svensk konst.

– Det är inte hållbart att fortsätta transportera tonvis av sprit och frukt över hela jorden när vi har minst lika bra råvaror här. Vår filosofi är att det svåra är det enkla, det goda är det goda och vägen dit skall vara riktigt krånglig, säger Emil Åreng, bartender och ägare tillsammans med Jörgen Engdahl.

Facit bar är känd för att vara den hippa och coola cocktailbaren i centrala Umeå. På Facit ges uttryck för modernitet och kreativitet på en ny nivå, samtidigt som det inte finns några ursäkter. Här serveras drinkar likt ingen annan bar, med svenska producenter rakt igenom; från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Inspirationen är hämtad från det som ägarna tycker är facit; och det som inte redan finns, det tillverkas. 

– Lokalproducerat och säsongsbetonat är det enda rätta. Vår passion kommer framförallt från att vi tycker så mycket om de svenska smakerna, men också från att vi har en stark vilja om att göra mer. För oss betyder att något är facit när tanke och produkt har drivits till sin yttersta spets, med en meny som är så levande och lokal som möjligt, säger Jörgen.

Att bara använda svenska spritfabrikanter är en stor del av lockelsen samtidigt som det krävs stor portion kreativitet och nytänkande. Något som ägarna väljer att se som en spännande utmaning snarare än ett problem.  

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top