Sture är en av initiativtagarna till Burträsk saluhall. Den som öppnade våren 2014 och erbjuder produkter som bottnar i bygden. En annan är Karin. Hon har egen lammproduktion och är veterinär med mottagning en trappa ner, sett från saluhallen.
– Egentligen, menar Karin, öppnade vi i februari 2014. Under vintermarknaden. Det var nästan kaosartat. Vi hade lånat ihop inventarier, det var massor med människor i lokalen och i stort sett alla varor tog slut på en gång. Men vi lärde oss en hel del.
– Vi driver det här som en ekonomisk förening, berättar Karin.
Lokalproducerat
Fisk, bär, ost, kött och hembakat. Sortimentet varierar med årstiden. I stort sett allt är lokalproducerat. Kryddorna är förstås undantagna. Och teet. Glassen är från Glassbonden i Vännäs och surströmmingen kommer från Täfteå.
– Vi märker att intresset för bra råvaror och lokalproducerat hela tiden växer. Minst 90 procent av våra varor kommer från trakten. För oss är det viktigt att både råvaror och förädlingsprocess bottnar i närområdet. Ju närmare desto bättre, säger Karin.
Därför är trattkantarellerna plockade i Burträsksskogarna, barkbrödet bakat i Kåsböle och den rökta skinkan en produkt från Järvtjärns utegriser.
Minimala transporter
På en handskriven skylt utanför butiken står det: Uppfödd och slaktad i Åbyn. Det handlar om en transportsträcka under fem kilometer mellan här och där. Om något så understryker det småskaligheten, överskådliga produktionsled och inte minst, att djurhållningen står i centrum.
– Vi vet varifrån våra produkter kommer och att de håller hög kvalitet. Vi konkurrerar inte med prissättning men faktum är att exempelvis köttfärsen här inte är mycket dyrare än den du hittar i kyldisken på en vanlig livsmedelsbutik. Givetvis finns också Västerbottensost i sortimentet. Konstigt vore väl annars. Saluhallen ligger nämligen bara ett stenkast från Burträsk Mejeri, där den mytomspunna osten tillverkas.