Västerbotten Experience

Kakaobönor och choklad
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Nordic chocolate

Choklad på riktigt

Nordic Chocolate i Umeå, Norrlands första chokladfabrik, är känd för sin handgjorda choklad tillverkad från grunden. Grundaren Jenny Berg samarbetar nära med småskaliga, ekologiska kakaokooperativ i Sydamerika, där rättvisa villkor och långsiktiga relationer står i fokus.

Företaget har utvecklat innovativa metoder för att förädla sina råvaror på ett sätt som minimerar energiåtgång och avfall. Bland annat används en fossilfri frystork som drar betydligt mindre energi än traditionella metoder. Råvarorna är noggrant utvalda och kombineras med lokala smaker som åkerbär och älgört, vilket ger chokladen en unik nordisk karaktär. Alla ingredienser är ekocertifierade med fokus på lokala växter och bär, vilket speglar företagets starka hållbarhetsengagemang.

Nordic Chocolate arbetar också med stort fokus på social hållbarhet. Alla anställda är personer som tidigare befunnit sig långt ifrån arbetsmarknaden, och chokladfabriken fungerar som en rehabiliteringsplats där de får möjlighet att växa och utvecklas utifrån sina egna villkor. Förpackningarna är ett annat exempel på företagets engagemang. Innerförpackningarna tillverkas av cellulosa från potatis och rödbeta, och ytterförpackningarna består av återvunnet och FSC-certifierat papper. Nordic Chocolate tar också tillvara på alla delar av råvarorna, där till exempel kakaoskal används istället för att kastas.

Genom innovativa idéer, som att segla kakaon till Europa, minskas klimatavtrycket ytterligare. Dessutom används svenskt socker och glutenfri havre i stället för mjölk, kvarnat på plats i fabriken.

Kontakt

Hitta hit

Rulla till toppen
Scroll to Top