Hantverk från Trolltrumman
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Trolltrumman i Tärnaby

Samiskt hantverk från Lappland

Att arbeta med händerna är något västerbottningar och lapplänningar sysslat med i århundraden. Från den tidiga samiska traditionen till senare modernt hantverk. Låt dig bländas av finurliga detaljer och vacker design. Trolltrumman i Tärnaby säljer noggrant utvalda föremål av konsthantverk från Lappland.

En stor del av det Västerbottniska arvet är hantverksskickligheten, som var en absolut nödvändighet för att överleva här i norr – för att kunna ta tillvara på de resurser som erbjuds i mellan kust och fjäll och leva i harmoni, i och med naturen. Trolltrumman är en del av Västerbottens rika hantverksutbud. 

Trolltrumman grundades 1958 av makarna Kajsa och Edvin Norberg. Till en början var Trolltrumman i första hand namnet på den tennsmedja paret startade. Sortimentet utökades snart med slöjd från ortens duktiga hantverkare och unga sameslöjdare, däribland Sune Enoksson, Lars Pirak, Esse Poggatz, Martin Kuorak och Ellen Kitok-Andersson. De blev stilbildande i sin strävan att utveckla den traditionella slöjden till modernt konsthantverk. Sedan 1993 drivs verksamheten av Helena Nilsson, barnfödd och uppvuxen i Tärnaby. Hon förvaltar arvet av kvalitetsslöjd, konst, musik och litteratur med samiska förtecken. 

Idag är Trolltrumman en färg- och inredningsbutik med hantverk i Tärnaby. De har ett fint utbud av samiskt konsthantverk, musik och litteratur. 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin

Kontakt

Hitta hit

Vill du som företag veta mer om Västerbotten Experience?

Läs mer om hur vi tillsammans bygger en hållbar besöksnäring i Västerbotten.
Scroll to Top