Västerbotten Experience

Tvål från Malin i Ratan
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Malin i Ratan

Handgjord ekotvål

Att Malin Lindmarks hobby under studietiden på Umeå universitet skulle komma att bli ett prisbelönt aktiebolag med flera anställda, ja, det kunde hon inte drömma om när hon lustfyllt experimenterade fram sina första tvålar.

Malin driver ekobutiken Malin i Ratan där hon säljer sina handgjorda tvålar. Idag har Malin tre heltidsanställda och kan dessutom erbjuda timarbete till flera unga i bygden. Till den fullproppade butiken kommer både lokalbefolkningen, turister och kunder som har hittat hit via webbshopen. På köpet får de uppleva den vackra platsen Ratan mellan Umeå och Skellefteå.

Med en utbildning inom naturvetenskap, och några yrkesverksamma år som miljö- och infrastrukturkonsult, är steget till att göra tvål inte så långt som man kan tro. Den röda tråden har alltid varit kemi och miljö – två av Malins stora intressen.

Malin har bestämt sig för att göra sina tvålar så fria från processade tillsatser som möjligt och använder bara ekologiska ingredienser. Basen är kallpressad, svensk rapsolja.

– Bara en sådan sak som att alla våra tvålar är i fast form utan någon förpackning, oavsett om den är tänkt att användas som hårschampo eller diskmedel, betyder att vi slipper frakta runt en massa vatten i plastflaskor, som Malin påpekar att flytande produkter faktiskt är.

Smarta tips och medvetna val

Att kommunicera produkternas innehåll och hur de används och tas om hand på bästa sätt är något som Malin och hennes personal värnar extra mycket om. Att besöka butiken är inte bara en upplevelse i form av färger, dofter och former utan lika mycket en injektion och ögonöppnare för hur man själv kan bli mer miljösmart. Du slänger väl inte små bitar av tvål i soporna? Lägg dem i en linnepåse och använd som skön skrubb på kroppen i duschen i stället. Sådana små enkla tips bjuder Malin i Ratan gärna på.

Engagemanget för miljön och lokalsamhället tar sig också andra uttryck. Hela bygden är involverad i klädbytardagar, hantverksdagar och workshops om allt från rawfood till tvål – så klart. För Malin finns det en röd tråd även i aktiviteterna som de arrangerar:

– Ett uttalat mål för oss är att koppla handel med medvetna val och upplevelser.

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top