Västerbotten Experience

Lotshuset vid vatten
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Lotshuset

Anrik historia i den tysta naturen

Välkommen till Lotshuset, ett privat gästhus med anrik historia. En smaklig frukost, tre sovrum med varsin stil och en bekväm hotellstandard.

Lotshuset i Järnä etablerades 1725 och var troligen det första av sitt slag i Västerbotten. Det nuvarande huset byggdes 1861 på ön Storbådan och flyttades till sin nuvarande plats 1904. 

Lotshuset stängde 1967 och var en statlig fastighet fram till 2012. Då samlades byaföreningen och köpte ut huset. Sen 2014 har det varit ett gästhus som ger besökare till Västerbotten en unik och historisk upplevelse. 

Från Lotshuset kan ni uppleva närområdet. Ta en promenad vid klipporna, en cykeltur, en fisketur eller låna en korg och plocka bär och svamp i skogen. Är du modig kan du ta ett dopp från klipporna.  

Här kan du koppla av, njuta av naturen och den djupa tystnaden. I skogen kan du träffa på vilda djur som älg, mufflonfår eller rådjur. Här finns även ett rikt fågelliv.  

Området har flera aktiviteter. Du kan besöka Konsthall Norra Kvarken, stranden i Fårskäret och sommarkaféerna i Järnäsklubb, Kafé Lotsen. 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin

Kontakt

Hitta hit

Vill du som företag veta mer om Västerbotten Experience?

Läs mer om hur vi tillsammans bygger en hållbar besöksnäring i Västerbotten.
Scroll to Top