– Vi såg att gästerna slängde massor av burkar och plastflaskor i vanliga sopkärl, inget togs tillvara. Det kändes inte alls bra. Vi blev helt enkelt tvungna att ordna stora behållare för sortering på området.
Numera erbjuder Sandra och Egbert även sortering av glas och bioavfall. Biomassorna går direkt till Skellefteå för förbränning och tillverkning av CNG-gas, en komprimerad naturgas som bland annat driver bussarna i stadstrafiken i Skellefteå. Parets egen bil går också på CNG-gas.
– För några år sedan bytte vi ut vår dieselbil mot en tjänstebil som går på gas. Det känns riktigt roligt att våra gäster hjälper till att driva vår bil, säger Sandra och skrattar.
På senare år har de funderat allt mer på vilka avtryck deras verksamhet gör i lokalsamhället och i miljön. Det har gjort att de tänker sig för både en och två gånger innan de köper in något till företaget.
– Vi köper bara naturligt nedbrytbara produkter. I caféet använder vi allt mer lokala råvaror eller som är producerade i Sverige. Vi försöker också återanvända så mycket prylar som möjligt. Det har gett positiv effekt både i kassan och för hållbarheten i stort.
Utmaningen framöver är att få campinggästerna att minska på vattenförbrukningen. Sandra tycker inte att det känns bra att gästerna ska betala för att få duscha i fyra minuter, men just nu går det inte på något annat sätt.
– Här har vi något att jobba på. Alla måste hjälpa till att spara på vattnet, det är en jätteviktig fråga. Vi funderar nu på vattenbesparande duschar eller om skyltar med uppmaningar räcker, berättar Egbert och konstaterar samtidigt att funderingar om hållbarhet, effektivisering och ekonomi ständigt är närvarande.