Västerbotten Experience

Berguddens fyrvaktarbostäder Fyr vid havet
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Berguddens Fyrvaktarbostäder

Personligt och genuint boende med utsikt över havet

Visste du att Holmöarna rymmer ett av Sveriges största marina naturreservat? Eller Västerbottens största naturreservat utanför fjällkedjan? Tack vare landhöjningen och Kvarkens bräckta vatten återfinns en för våra breddgrader unik flora och fauna på öarna. Planera din vistelse och våga stanna lite längre.

Välkommen till Berguddens fyrvaktarbostäder. Här bor du enkelt och avskilt med utsikt över havet och Norra kvarken. Boendet håller vandrarhemsstandard med tillgång till eget rum, utedass och delat kök för självhushåll. Här finns varken uppkoppling eller rinnande vatten. Istället får enkelheten styra. Ta tillfället att bo vid en av Sveriges fyrplatser, ett prisvärt och unikt boende vid Berguddens utsatta läge. En plats som andas historia och mystik.  

Längst ut i havsbandet ligger Holmöarna. Närheten till havet har tidigt format livet på ön. I århundranden har människor här levt på fiske, säljakt och att bruka jorden på öarna. Holmöns välbevarade byakärna med kringliggande kulturbygder är av erkänt riksintresse. Antalet invånare är betydligt lägre än förr, men Holmön är idag den enda ön i Västerbottens skärgård med en bofast befolkning året runt och är därför en levande bygd, sommar som vinter. 

Bergudden ligger vackert placerat på Holmöns västkust och är öns västligaste utpost. Från färjeläget och Byviken är det 3 km ner till vandrarhemmet och fyren. Följ byavägen förbi åkrar och ängsmarker för att sedan vika av och ta dig genom skogen ner till Bergudden och fyren. En fin tur till slutdestinationen. Följ skyltning mot Bergudden. Ta med egen cykel på färjan eller hyr på plats. 

För många är Holmöarna ett semesterparadis, men faktum är att Holmöarna är en levande skärgårdsbygd året om. Det är något visst med att besöka en plats under andra tider än högsäsong. Passa på att flytta hemma-kontoret ut till havet för en dag eller två.  

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Scroll to Top