Västerbotten Experience

Fika på Åbrånets Limousin på äkta Västerbottnisk bondgård
A Västerbotten Experience - Tagg för kvalitetsmärkning

Åbrånets Limousin

Hängmörat och högkvalitativt nötkött med lokala produkter

Närmare ett eget kretslopp än det som finns hos Åbrånets Limousin är nästan svårt att tänka sig. Här betar Kents och Romas nötköttdjur av rasen limousin på marker som annars skulle stå oanvända. Det är hagmark som inte lämpar sig för odling men är perfekta för betesdjur. Tack vare djuren hålls landskapet öppet vilket i sig är en förutsättning för biologisk mångfald.

Köttet och mjölken som djuren ger serveras sedan i deras populära restaurang eller säljs över disk i gårdsbutiken. Gödsel från djuren blir viktig näring för marken, och det gödsel som produceras i de öppna ligghallarna tas tillvara och återförs till åkrarna där familjen odlar foder till djuren. Inte konstigt att de egna grönsaksodlingarna prunkar av grönska varje år!

Det är inte bara Kent, Roma och deras barn som uppskattar livet på gården utanför Nordmaling. Hit söker sig också besökare som uppskattar god och lokalproducerad mat. Och blir det mot förmodan något svinn i restaurangen så komposteras förstås även det.

Roma är tydlig på en punkt – den om mötet med gästen:

– Vi vill att våra gäster ska få en förståelse för hur mat produceras och hanteras. Vi delar gärna med oss av berättelser, tips och recept så att fler får chans att lära sig om lantbruk och hur oumbärliga vi livsmedelsproducenter faktiskt är för hela samhället.

 

Kontakt

Hitta hit

Upptäck fler Västerbotten Experiences

Rulla till toppen
Scroll to Top